LogoEtusivulleElämänkertojaSiirtolaisuusTyhjäPalauteIn EnglishTyhjäTyhjäTyhjäTyhjäTyhjä

Siirilän sukua
Edellinen sivu

Aili ja Jalmari Siirilän lapsista neljä on muuttanut Kanadaan eli Anna-Liisa, Kaarlo, Aira ja Heikki. Suomessa asuvat sisarussarjasta Mariitta Huhtala Toholammilla, Mikko Siirilä, Kalajoella, Helena Välikangas Toholammilla ja Reetta

Ennen nuoremman polven siirtolaisiksi muuttamista Aili Siirilän isä Kalle Fredrik Ensso lähti Amerikkaan vuonna 1898, jolloin Lampilta lähdettiin suurin joukoin. Hän oli töissä kaivoksessa ja hän on kertonut, että sitä työtä piti tehdä kaksi vuotta, että sai ostettua arvokkaan, kultaisen taskukellon vitjoineen. Sen jälkeen oli hyvä palata takaisin Suomeen ja Toholammille. Kalle Ensso perusti kaupan ja oli monella tavalla aktiivinen toimija. Hän vaikutti koko kunnassa kunnan luottamustehtävissä ja laajemminkin koko maakunnassa. Amerikan matkalla oli siten avartava vaikutus. Muiden yhteisten asioiden lisäksi kouluasiat tulivat tärkeiksi kuten muukin kansanvalistustyö. Maanviljelijällä ja kauppiaalla oli Kiviaholla omassa pihapiirissä asialliset rakennukset, vesijohto, hyvin hoidettu puutarha ja lipputanko, joka oli tuohon aikaan harvinaisuus. Myös ajokortin suorittaminen Helsingissä oli erikoista tuohon aikaan. Kallella oli yhdessä Klemolan Erikin ja Kopsalan kanssa ensimmäinen auto Lampilla.

Anna-Liisa (o.s. Siirilä) ja Jaakko Lahnalampi menivät Kanadaan vuonna 1953. He menivät ranskalaisalueelle Ruaniin. Jaakko oli kaivoksessa työssä. Heillä on kolme poikaa ja yksi tytär, jotka puhuvat myös suomea. Jaakko ja Anna-Liisa kävivät viimeksi Toholammilla kesällä 2001 pitäjäpäivien aikaan. Jaakko kuoli kolme kuukautta käynnin jälkeen.

Kaarlo ja Marjatta (o.s. Salo) Siirilä muuttivat Kanadaan vuonna 1955. Kaarlo oli aluksi työssä kaivoksessa, sen jälkeen hän on toiminut kaivinkoneen kuljettajana Vancouverissa. Heillä on neljä tyttöä ja yksi poika.

Aira Siirilä lähti Kanadaan vuonna 1960 17-vuotiaana eikä ole käynyt sen jälkeen Suomessa. Hän meni Kanadassa naimisiin Turusta kotoisin olevan ja karjalaista syntyperää omaavan Esko Frimanin kanssa. Esko oli ensin töissä kaivoksessa ja sen jälkeen metsätyömiehenä. Heillä on kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Lapset eivät enää osaa oikein hyvin suomea, mutta kuitenkin jonkin verran ymmärtävät, sillä englanti on kaikilla kotikielenä.

Heikki ja Paula (o.s. Ilmonen) menivät Kanadaan 1968. Heikkikin oli aluksi kaivoksessa töissä, mutta sitten hän perusti rakennusfirman Vancouveriin. Vaimo Paula on tomera työihminen. Kanadassa tienaa ruumiillisella työllä parhaiten. Heikki ja Paula tienasivat rakennustöillä niin paljon, että ostivat kerrostalon.

Kanadassa on sama sääntö kuin Amerikassakin, että kommunistit eivät pääse maahan. Niinpä kaikkien Siirilän perheen muuttajienkin piti pystyä todistamaan tämä.

Muita Siirilän sukulaisia siirtolaisina:

Sylvi Hovila (o.s. Tiilikka) muutti Kanadaan ja meni naimisiin Pavilssonin kanssa. Hän on Jalmari Siirilän serkku.

Kaarlo ja Helvi (o.s. Siirilä) asuivat Kokkolassa ja muuttivat sieltä Australiaan.

Lauri ja Tyyne Hietala (o.s. Mäntylä) muuttivat Kanadaan. Tyyne on Jouko Mäntylän sisar.

Lauri Hietalan isä oli Oiva Hietala, joka oli todellinen maailmanmatkaaja, joka kiersi monet kerrat Amerikan ja Australian välillä.

Kalervo ja Aulikki (o.s Hietala) muuttivat Kanadaan, jossa heillä on suuri mullikarjatila.

Hietalan sisaruksista vielä Eero ja Leena ovat menneet Kanadaan. Nämä ovat Siirilän sisarusten pikkuserkkuja.

Nämä toholampilaiset siirtolaiset ovat olleet aktiivisesti mukana seurakuntatoiminnassa Kanadassa, samoin kuin myös Australiassa.

Jalmari Siirilän oikea sukunimi oli aikaisemmin Purontaka, mutta kirkkoherra Forss muutti nimen talon nimen mukaan Siiriläksi.

Sukulaisia on muuttanut Amerikkaan, Kanadaan ja Australiaan muitakin.

Ismael Purontaka meni Amerikkaan vuonna 1899, hänen veljentyttäret Helmi Tyyne Hill (o.s. Purontaka) meni Amerikkaan vuonna 1910 ja sisarensa Hilma Sofia Ojala vuonna 1920.


Veljekset Juho Jaakko ja Kalle Kustaa, alla siskonsa Maria-Liisa

Purontakasen sisarukset Juho Jaakko meni Amerikkaan vuonna 1906, Kalle Kustaa Siirilä oli siellä vuodet 1890-1901, Maria-Liisa meni vuonna 1892, naimisiin mentyään Mary Andersson. Kreetta Leena, joka vihittiin kotonaan Kalle Aukusti Olkkolan kanssa 4.5.1901 olivat Amarikassa 1901-1908 ja heidän tyttärensä Tyyne ja Aune ovat syntyneet Fitchburgissa. Perhe palasi takaisin Purontakaseen.

Olkkolan sisarussarjast lähti Amerikkaan Juho Jaakko 1899, Matti 1904, palasi Suomeen (Kansalan Matti), Saima Sallima 1907 ja Fredrik 1907. Matin poika Armas meni tyttärensä Annelin kanssa Kanadaan vuonna 1957. Anneli toi isänsä tuhkauurnan Toholammille ja hänet haudattiin vaimonsa viereen.

Muita Helana Välikankaan keräämiä siirtolaistietoja:

Otto Kiviaho, Eila Kiviaho Amerikkaan
Kaarlo Kiviaho Ruotsiin
Leila Kuoppakangas Ruotsiin
Kauko Purontaka Ruotsiin
Eila ja Markku Purontaka Ruotsiin, muuttivat takaisin Suomeen
Eeva-Kaarina Purontaka ?
Vilho Purontaka Kanadaan
Paavo ja Liisa (o.s. Asiala) Kopsala Kanadaan
Kalevi ja Seija (o.s. Kopsala) Saari Kanadaan
Veikko Pulkkinen Kanadaan
Seppo Nivala Kanadaan
Silvo ja Irja (o.s. Toivola) Nivala Amerikkaan
Heimo ja Sonja (o.s. Lehtinen) Tuikka Kanadassa 1957-1960
Jouko ja Kyllikki (o.s. Hotakainen) Tuikka Kanadassa, palasivat 1958, autohommiin Kiviahona kylälle
Tuikan miesten tuora Kaarle Antinpoika Tuikka meni Amerikkaan 1889 ja vihittiin siellä 6.5.1893 Josefiina Juhontytär Vesojan kanssa, muuttivat takaisin Suomeen. (Lapsia Helmi, Feliks, Aina)

Matti Juho Heikinpoika Alaspää, 1890 Amerikkaan
Juho Fredrik Heikinpoika Alaspää (Kiviaho) 1890-1895 Amerikassa
Antti Miika Kiviaho 1906 Amerikkaan Fitchburgiin
Kiviahon sisarukset Amerikkaan;
Kaisa Loviisa 1892
Kalle Fredrik 1890, kullankaivaja ja kalastaja
Matti 1895

Juho Alfred Fredrikinpoika Kiviaho Amerikkaan 1888
Ja puoliso Kaisa Selma Pietarintytär (o.s. Heikkinen) 1898

Kalle Mikonpoika Kiviaho Amerikassa 1893-94
Poika Väinö Kiviaho Amerikassa

Hilja Maria Juhontytär Hautakoski (o.s. Vesoja) 1917 Amerikkaan
Lapset Aina Elisabet 1921 ja Kalle Rikhard ja Uuno 1917

Matti Matinpoika Kiviaho 1884 Amerikkaan

Antti Joonaanpoika Ahola Amerikkaan 1885 tuli Suomeen ja lähti uudelleen 1892
Juho Heikki Ahola 1889
Henrika 1889
Loviisa Alina 1895
Antti Villiam 1897
Jenny Maria 1895
Helmi Pauliina Ahola eli Haarala 1897

Tiedot kerännyt Helena Välikangas (o.s. Siirilä) v. 2003

Edellinen sivu

Pajamäen siirtolaisperinnepiirin tallentamaa

Design Verkkoseppä

w w w . t o h o l a m p i . i n f o

Päivitetty viimeksi 9.1.2004