LogoEtusivulleElämänkertojaSiirtolaisuusTyhjäPalauteIn EnglishTyhjäTyhjäTyhjäTyhjäTyhjä

Johannes Manninen

Edellinen sivu

Johannes ManninenManninen, Juho (Johannes), itsellinen, kansansoittaja, syntynyt Kivijärvellä helmikuun 4. päivänä 1862, kuollut Toholammilla maaliskuun 13. päivänä 1919. Vanhemmat mäkitupalainen Benjam Manninen ja Miina Kokkinen.

Juho Manninen syntyi Kivijärvellä perheen ainoana poikana. Jo kuusivuotiaana hänen musikaaliset lahjansa tulivat ilmi, kun hän valmisti alkeellisen pikilankakielisen viulun ja siihen jousen hevosen häntäjouhista, joilla sitten yritteli soittamista.

Kahdeksanvuotiaana hän sai äidiltään rahat ostoviuluun, joka kainalossa aloitti tanssisoittajana kiertämisen. Hän soitti häitä ja tansseja Keski-Suomen eri pitäjissä palaten kotiin vasta 15-vuotiaana rippikoulua varten. Pian rippikoulun jälkeen hän siirtyi Keski-Pohjanmaalle rautatien rakennustöihin Kannukseen ja sen ohella tanssisoittajan tehtäviin. Oltuaan pari vuotta rautateillä "topparoikassa" hän erosi rautatiehommista ja siirtyi asumaan Toholammin Kotilan kylälle.

Mentyään naimisiin syksyllä 1889 Maunun talon palvelijan kanssa he ostivat Käännän kylästä mäkituvan, jossa Juho asui kuolemaansa saakka. Perheeseen syntyi 11 lasta ja siinä olikin pariskunnalla huolehtimista, että leipää riitti jokaiselle. Talvet Juho teki metsätöitä, kevätkesät oli uitossa ja syyskesät kaivoi ojia talollisille. Illat ja pyhänseudut oli kierrettävä hää- ja tanssisoitoissa lisäansioita hankkien.

Vaasassa järjestettiin 1912 Suomen Kotiseutuliiton kotiseutupäivät, joiden yhteydessä pidettiin myös pelimannikilpailut. Juho huomasi sanomalehdessä ilmoituksen ja päätti lähteä mukaan. Kilpailukappaleekseen hän valitsi Leivosen polskan, joka alkukarsinnoissa herättikin huomiota. Mutta varsinainen kilpailu Vaasan upeassa kaupungintalossa ei sujunutkaan yhtä hyvin. Kotiin tultuaan hän kyselijöille kertoi: Huonosti meni, jäin toiseksi. Aidolla Kivijärven murteellaan hän kertoi kilpailukokemuksestaan: "Siel ol ainain sata ruunuva katossa ja ainain kolometuhatta ihmistä jok ol kaik herrasväkkee ja ne kaik kahto minnuu ja minä hämmästyin enk muistanna mitä mun piti soittoo, että jos ol kupillinen viinoo niin ens palakinto."

Mannisen soittoa sanomalehdet ja itse Heikki Klemetti kuitenkin kiittelivät, että hänen viulussaan oli iso, kaunis ääni ja esitys oli intoa uhkuva ja puhdas. Mannisen harras toivo oli saada vielä uudelleen kohdata kilpakentällä silloinen voittajansa kuulu Matti Haudanmaa, mutta sellaista tilaisuutta ei enää tullut.

Toholammilla muistetaan Juho Manninen taitavana ja suosittuna soittajana, josta on lukuisia kaskuja. Eräistä friiviikon tansseista Hietalan mäellä kerrotaan, että nuorten joukkoon sinne mentäessä liittyi myös Maunun talon sika. Talon palvelijan lähtiessä nuorten joukkoon ryntäsi myös palvelijaan suopunut sika aitauksestaan mukaan eikä sitä millään keinolla saatu ajettua takaisin, vaan seurasi se nuorten kintereillä tanssitaloon asti. Kun sitten Manninen oli räväyttänyt oikein viserän polkan, niin sikakin oli tullut porstuan ovelle ja nyökytellyt päätään pelimannin tahtiin.

Juho Manniselta syntyi runsaasti myös omia pelimannikappaleita, joita tunnetaan Keski-Pohjanmaalla ja joita Mannisen kansansoittajaoppilas Eemil Rytioja on tallettanut nauhalle. Kertoessaan Mannisen elämästä Keskipohjanmaassa 1946 Rytioja kuitenkin harmittelee, että näistä omalaatuisista ja taiturillisista kappaleista monet, kuten Leivosen polkka ja Turkinpunaparran marssi, pelimanni vei mukanaan hautaan. Juho Manninen kuoli 57-vuotiaana 1919 Rytiojan riihen rantteella saamaansa halvaukseen. Hänen haudalleen Toholammin kirkkomaalla pystyttivät Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura ja kansanpelimannit hautamuistomerkin 28 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Juho Mannisen musiikki elää edelleen keskipohjalaisten pelimannien ohjelmistossa ja hänen taitava pelimannikuvansa säilyy lukuisissa kaskuissa ja tallennetussa muistitiedossa.

Puoliso Toholammilla marraskuun 8. päivänä 1889 Johanna Vilhelmiina Aatamintytär Rääsiö, syntynyt Sievissä syyskuun 20. päivänä 1869, kuollut Kannuksessa tammikuun 20. päivänä 1954, vanhemmat torppari Aatami Eerikinpoika Rääsiö ja Kustaava Juhanintytär Näätämaa.

V.S.M.

Edellinen sivu
  Lähde: Keskipohjalaisia elämänkertoja,  Keskipohjanmaa-säätiö

Design Verkkoseppä

w w w . t o h o l a m p i . i n f o

Päivitetty viimeksi 3.11.2003